Emeritní kráva Zuzana

19.03.2011 14:50

Tak jsme se těšili marně - Zuzanka telátko mít nebude, zmetala. Ani nevíme kdy a jak. Pořád jsme čekali, kdy že nastane ona chvíle, a ono pořád nic. Naše břichatá Zuzanka byla pořád břichatá, takže podle rostoucího bříška nic poznat nešlo. Běhat se nám neběhala, nebo ne alespoň tak, abychom to my vůbec zaznamenali. Jediné, co nám dávalo naději, bylo vemínko, které se začalo pár dní před očekávaným termínem zvětšovat.

Jenže čas plynul a plynul, Zuza už "přenášela" 14 dní, a tak jsme nakonec zavolali pana Hlavatého, našeho inseminátora, aby kravku prohlédl a vyřknul ortel. A ten nás nepotěšil - Zuza o telátko přišla.

Stalo s tak pravděpodobně už v říjnu loňského roku, kdy si Zuzana ošklivě poranila nohu v koleni. Zranění se tehdy zkomplikovalo a Zuzka měla vysoké horečky, veterinář ji dával 20 % šanci na přežití. Zuzka to sice zvládla, noha se celkem dobře zahojila, ale telátko to bohužel nepřežilo.

Pan inseminátor nám doporučil ji už nepřipouštět a raději se s ní rozloučit. Připouštět ji už tedy nebudeme, ale loučit se se Zuzkou rozhodně nehodláme - byla to naše první kráva, učili jsme se na ní, jak s kravkou zacházet, a tak u nás i spokojeně dožije. Udělili jsme ji titul EMERITNÍ KRÁVA :-D.

Stejně jako emeritní profesoři na univerzitách, i Zuzana bude u nás na Statečku existovat nadále, jen už to zkrátka nebude kravka chovná, ale jen ukázková a hnojná :-D.

Zpět