Rok krávy

05.08.2011 14:26

Loňský rok byl rok ovce, předloňský rokem kozy, letošní rok je bezesporu rokem krávy. Ale zatímco předchozí roky byly roky víceméně úspěšnými, letošní rok by se měl jmenovat spíše "antirokem" krávy.

Zuzanka se čekala, někdy během zimy či jara ale zmetala a telátko se nenarodilo. V květnu nám po očkování umřela Anička. Podle všech povinných vyšetření byla zdravá jako řípa, čerstvě zabřezla, vesele se tu popásala a najednou z minuty na minutu bác, bylo po krávě. Jako když člověk dostane infarkt. Pitva nic neprokázala. Od mnohých znamých farmářů z okolí, kteří mají malochov jako my, víme,  že se jim podobné věci po vakcinaci na modrý jazyk v loňském roce také stávaly. Před vakcinací měli prosperující zvířata, po vakcinaci náhlá úmrtí, špatné porody, nedošená mláďata, výrazný až úplný pokles laktace. Konec konců i my jsme v roce, kdy jsme vakcinovali ovce a kozy, přišli o téměř všechna jehňata a kůzlata. Státní veterinární správa ale od toho dává ruce pryč - prý nemáme důkazy. Nu nemáme. Klinicky sledovat každou krávu není v našich silách. Každopádně ať tak nebo onak, Áňa už není. A aby toho kravského neštěstí nebylo málo, v červenci jsme přišli o Jitunku. Jednoho dne byla na pastvě a druhého dne nebyla. Co se stalo, nevíme. Každopádně už není. Obrečeli jsme ji ještě více než Aničku. Jitka byla mimořádně mazlivá a přítulná a kamarádská kráva. Navíc jsme se už naučili dojit - jak my, tak Jitka. Vše už šlapalo jako švýcarské hodinky. Vytvořili jsme si i klientelu k odběru mléka a produktů z něj. Zvykli jsme si vysmívat se regálům s mléčnými produkty v supermarketech ...

A najednou jsme zase o tři roky zpět. Máme Zuzanku, která už asi zůstane v kravském důchodu, a Ferďáka, kterého bohužel čeká na podzim nemilý osud jatečního býčka. Zkrátka letošní rok je rokem problémů s krávami. Pomalu se ze všeho vzpamatováváme a pokoukáváme po okolí po nových kravičkách do chovu. Dá-li Pán Bůh, možná už zanedlouho přibude k nám na stateček z Plzeňska kravička Terezka :-D.

Zpět